Blog

Ilyen autóval érdemes nekivágni a nyaralásnak, ha kényelmes és biztonságos utat szeretnénk!

A nyári időszakra való tekintettel bemutatjuk azt, mi tesz igazán kényelmessé egy autót, és milyen járművel érdemes egy hosszabb útra elindulni.

Visszavonhatatlanul beköszöntött a nyár, és vele együtt a vakáció. Rengetegen ülnek ilyenkor autóba, hogy az országot átszelve távoli tájakat fedezzenek fel. A hosszú utazás azonban fárasztó lehet. Ha nem figyelünk oda arra, hogy kényelmesen vezessünk, megnő a balesetveszély kockázata, és magunkat, szeretteinket, valamint a többi sofőrt is veszélybe sodorhatjuk.

De mik azok a dolgok, melyekre mindenképp szükségünk lesz, ha úgy döntünk, a nyakunkba vesszük a forró, nyári országutakat?

Klíma

Manapság a legtöbb jármű alapvető tartozékának számít a klíma, mely télen-nyáron segít megfelelő hőmérsékleten tartani autónkat. A klíma különösen fontos abban az esetben, ha hosszú, nyári utazásra indulunk, ilyenkor a hőség ugyanis a járműben gyakran elviselhetetlen. A klíma segít abban, hogy mindig hideg fejjel vezethessünk, és a bódító meleg ne vonja el koncentrációképességünket az útról.

Abban az esetben azonban, ha szeretnénk, hogy autónk légkondija sokáig és megbízhatóan működjön, néhány apróságra érdemes odafigyelnünk. A klímát lehetőleg csak akkor használjuk, ha ténylegesen szükségünk van rá. Felesleges járatása nem csak energiatakarékosság szempontjából rossz döntés, de gyorsabb meghibásodáshoz is vezethet. Arról nem is beszélve, hogy könnyedén megfázhatunk az autóban.

Ha pedig már a betegségnél tartunk, érdemes azt is megemlíteni, hogy a klíma időközönkénti takarításáról sem szabad megfeledkeznünk. A rendszer tisztítása csökkenti a légúti megbetegedések veszélyét, és hozzájárul a klíma élettartamának jelentős megnöveléséhez.

Méretes csomagtér

Ha hosszú nyaralásra indulunk, valószínűleg nagyobb bőröndökkel, táskákkal és szatyrokkal vágunk neki az útnak. Egy nagyobb család esetében ilyenkor számtalan csomag lehet, melynek ilyen vagy olyan módon, de el kell férnie az autó csomagterében. Ha vakációzni készülünk tehát, érdemes olyan autót választanunk, melynek nem csak az utastere komfortos, de a bőröndök is kényelmesen elférnek benne.

Fontos szempont a választás során az is, hogy csomagjainkat biztonságosan tudjuk rögzíteni. Egy hirtelen fékezés vagy irányváltás ugyanis könnyen a csomagtér borulásához vezethet, ami nem megfelelően rögzített szállítmány esetében akár sérüléseket is okozhat. mind az autóban, mind az utasokban, mind pedig a csomagok tartalmában. Ezt pedig nyilván senki sem szeretné.

A kényelmes és biztonságos utazáshoz kiváló választás lehet például egy olyan, ultrakompakt SUV, mint a sokak által kedvelt Suzuki Ignis, de családdal akár egy nagyobb kombi is remek döntés lehet.

Kényelmi kiegészítők

Néha az olyan, egészen aprónak tűnő dolgok teszik igazán kényelmessé az utazást, melyre sokan nem is gondolnának. Egy kényelmes nyakpárna, egy puha üléshuzat, vagy épp egy memóriahabos kormányvédő is rengeteget képes dobni a vezetés élményén.

Minél kényelmesebben rendezkedünk be autónkba, annál később fáradunk el, és annál jobban oda tudunk figyelni az útra. Fontos azonban, hogy hosszú utak során a legjobb körülmények között is tartsunk rendszeres pihenőt, lehetőleg kétóránként.

Ilyenkor tornáztassuk meg elmacskásodott végtagjainkat, ezzel beindítva a vérkeringést. Abban az esetben pedig, ha úgy éreznénk, álmosodunk, igyunk meg egy kávét, vagy adjuk át a volánt egy olyan útitársnak, aki kipihenten, magabiztosan tud az út hátralévő részén helyettünk vezetni.

.