Blog

3+1 apró dolog, amitől balesetveszélyes lesz a vezetés

Kopott gumik, nem megfelelő keréknyomás, piszkos autó. Néhány dolog azok közül, melyek apróságnak tűnnek, mégis komoly közúti balesetet okozhatnak.

A komoly közúti balesetek sokszor nem az autó mechanikai meghibásodásán múlnak. Elég egy apró figyelmetlenség, vagy néhány szerencsétlen körülmény, és rosszabb esetben máris kész a baj.

Most összegyűjtünk néhány apróságnak tűnő dolgot a piszkos szélvédőtől a lapos kerékig, melyek apróságnak tűnnek, ám az utakon rendkívül balesetveszélyesek lehetnek.

Kopott gumi

Autónk minden egyes nap kerekein gördül ki a garázsból, azon gurul le több tíz, vagy egyszerre akár több száz kilométert is. Éppen ezért fontos, hogy az út és kerekek közt kapcsolatot teremtő gumiabroncsok mindig a lehető legjobb állapotban legyenek. Minél kopottabbak ugyanis, annál nagyobb az esélye a balesetnek.

A kopott gumiabroncs tapadása egy idő után nem megfelelő, ami azt jelenti, hogy autónk nedves vagy jeges úton akár irányíthatatlanná is válhat. Sőt, a kopott gumik tartása és féktávolsága száraz úton is nagyban csökken, így a nem megfelelő abroncsok birtokában jóval nehezebben tudunk reagálni egy esetlegesen felmerülő, váratlan helyzetre.

Nem véletlen az sem, hogy az évszakok változásának megfelelően simább nyári gumit, vagy erősebben redőzött, jobban tapadó téli gumit kell használnunk.

Nem megfelelő keréknyomás

A guminyomás ellenőrzése minden autós számára ajánlott, legalább havonta egyszer. Hogy miért? Leginkább azért, mert az abroncsok az előírt keréknyomáson hozzák a tőlük elvárt, legjobb teljesítményt.

A túlzottan magas keréknyomás hatására nem csak a defektre való esély növekszik, de rövidebb fékutat is ad, ezáltal pedig balesetveszélyes lesz. Alacsony nyomás esetében pedig az abroncsok sokkal gyorsabban kopnak, ezáltal gyakrabban kell cserélnünk őket. Arról nem is beszélve, hogy lapos gumi mellett a fogyasztás is extrém módon növekedhet ahhoz képest, ami ideális keréknyomás mellett tapasztalható.

Piszkos autó

Minél rendezetlenebb egy autó, annál veszélyesebb a volánja mögé ülni. Igaz ez abban az esetben is, ha a jármű külseje piszkos, de a beltéri rendetlenség is vezethet balesetveszélyes helyzetekig.

A legnagyobb kockázatot egyértelműen a piszkos szélvédő jelenti. Minél nehezebben látunk ki vezetés közben, annál nagyobb az esélye annak, hogy egy váratlan helyzetben nem tudunk időben reagálni. De a szemetes utastér is tartogat kellemetlen meglepetéseket. Minél nagyobb a rendetlenség ugyanis egy autóban, annál több dolog terelheti el a figyelmünket a vezetésről.

Figyelmetlen vezetés

Sajnos vezetés közben rengeteg dolog vonhatja el egy sofőr figyelmét az útról. Egy fontosnak gondolt telefonhívás, az autóban utazó gyerekek ricsaja, de akár egy váratlan tüsszentés is számíthatnak olyan körülménynek, melyek nem megfelelően kezelve balesetet okozhatnak.

Vezetés közben pár röpke másodperc is rengeteget számít, éppen ezért, ha egy mód van rá, próbáljuk meg ignorálni a zavaró körülményeket. Ne vegyük fel a telefont, ne ellenőrizzük üzeneteinket vezetés közben, a gyerekeket pedig próbáljuk meg lefoglalni valami játékkal az utazás teljes időtartamára.

Így kerülhetők el a balesetek

Ha szeretnénk elkerülni a váratlan baleseteket, fontos, hogy mindig tiszta, jól karbantartott, megbízható autóval közlekedjünk. Kizárólag tiszta fejjel üljünk a volán mögé, és lehetőleg próbáljunk meg minden egyéb, zavaró tényezőt ignorálni egészen addig, míg el nem értük úti célunkat, és biztonságban, épségben ki nem szálltunk az autóból.

Nem szabad, hogy a túlzott kényelem vagy a lustaság megakadályozzon minket abban, hogy biztonságosan vezessünk, hiszen a keréknyomás ellenőrzése és a szélvédő megtisztítása alig vesz igénybe többet, mint néhány perc. Ez a néhány perc pedig sok esetben komoly anyagi károktól óvhat meg minket, vagy épp akár életet is menthet.

.